fbpx

Itsenäisyyspäivän tervehdys 2023

Tervetuloa juhlimaan 106 vuotta itsenäisyyttä Paraisten kaupungin kanssa!

Minulla on suuri kunnia ja ilo tänään esittää Paraisten kaupungin tervehdys Suomen sataviidettätoista itsenäisyyspäivää. On hienoa saada juhlia tätä tärkeää päivää juuri sinun ja teidän kanssanne!

Puheessani haluan ottaa lyhyen lähtökohdan vuosista, jolloin Suomen itsenäisyys alkoi, löytääkseni ehkä perustan arkeemme, mutta myös nähdä päivän ja kuluneet vuodet perustana tulevaisuudellemme.

Rakkaat ystävät,

Tänään meillä on nykyaika. Tämän päivän nykyaika oli eilisen tulevaisuus. Huomenna katselemme nykyaikaa menneisyytenä.

Kun suunnittelemme tänään eteenpäin, rakennamme sen, mitä me ja aiemmat sukupolvet ennen meitä ovat luoneet.

Meidän on katsottava sitä, mikä on tulevaisuutemme, mutta emme saa unohtaa niitä vaikeuksia ja panostuksia, joita on tehty, jotta voimme kaupunkina, maana ja kansana jatkaa tulevaisuutemme luomista siitä tilanteesta, jossa olemme tänään.

Vapautemme ja demokratiamme luotiin rohkeilla teoilla 1900-luvun alussa ja, sukupolvelleni käsittämättömän suurilla vaikeuksilla, talvi- ja jatkosodissa. Hyvinvointiyhteiskuntamme loivat kaikki ne, jotka rakensivat Suomen teollisuuden ja talouden toisen maailmansodan jälkeen.

Arjessamme ja erityisesti tänään meidän on muistettava, että koko historianne oli kerran nykyaikaa kaikille niille, jotka silloin loivat tulevaisuutensa – se, mikä on nykyaikamme. Me, jotka saamme rakentaa niiden uhrausten varaan, jotka on tehty, emme voi tarpeeksi kiittää niitä, jotka loivat perustan vapaudellemme ja hyvinvoinnillemme.

Nykyaikassamme saamme juhlia 106 vuotta itsenäisyyttä JA että olemme maailman onnellisin maa, kuudetta vuotta peräkkäin. Vapautemme on mahdollistanut ne sopimukset ja yhteydet, jotka olemme maana tehneet. Suomen jäsenyys EU:ssa ja nykyään myös NATO:ssa on asemoittanut meidät maailmankartalle. Hyvinvointiyhteiskuntamme rakentaminen jatkuu

Paraisten kaupungissa elämme varmasti maailman onnellisimman maan kauneimmassa kaupungissa.

Saaristomeren pääkaupunki. Sitä me olemme aina olleet, ja on hienoa, että kaupunki nyt nostaa nuo ominaisuudet kaupungin nimeen. Oli jo aikakin, että joku asettaa Saaristomeren keskiöön, ja sen olemme tehneet Paraisten kaupungissa.

Meri on juuri se, mitä kaikki – sekä asukkaat että vierailijat – yhdistävät Paraisiin. Nimi velvoittaa.

Kaupungissa meillä on nyt ilmasto- ja ympäristöohjelma, joka katsoo eteenpäin ja sanoo: haluamme, että lapsillamme on mahdollisuus nauttia merestä ja luonnosta samalla tavalla kuin sukupolvemme on saanut tehdä sitä, kun olimme lapsia.

Kun kaupunki laati ohjelman, teimme kyselyn selvittääksemme, miten kuntalainen ja vierailija kokevat Paraisten luonnon ja ympäristön. Vastauksissa meri ja saaristo nousivat esiin ehdottomasti tärkeimpinä arvoina, joita meidän on suojeltava.

Saaristomeren kansallispuisto, joka kattaa suuren osan Paraisten saaristoalueista, täytti neljäkymmentä vuotta tänä vuonna. Neljäkymmentä vuotta saariston suojelua – mosaiikki merestä ja maasta – mutta myös yhteistyössä ihmisen kanssa.

Vuosisatojen ajan Saaristomeri on tarjonnut ihmiselle toimeentulon maanviljelyn ja kalastuksen muodossa ja aikojen saatossa meri on ollut myös kuljetusreitti.

Samalla kun ihminen on hyödyntänyt luontoa, olemme myös luoneet aivan uusia elinympäristöjä – Saaristomeren kansallispuisto suojaa siis myös ihmisen luomia luontoarvoja.

Kansallispuisto muodostaa myös ytimen Saaristomeren biosfäärialueelle, jossa painopiste on siinä, että ihminen voi elää ja saada toimeentulon herkässä ympäristössä.

—–

Parainen on sivistyksen kaupunki.

Meillä on kouluja kaikissa kunnanosissa.

Meillä on Brava, josta tuli niin hyvä – bra – ja joka jatkaa kehittymistään. Ainutlaatuinen panostus, jossa neljä koulua kahdella kielellä kokoontuvat saman katon alle. Rakennus, joka valmistui sekä aikataulunsa, että että budjetinsa puitteissa.

Nyt näemme myös Axxellin panostavan ammatilliseen koulutukseen kaupungissa ja myös Optima tulee vuokraamaan tiloja kokonaisuudesta.

Parainen ON sivistyksen kaupunki ja meillä on tarjota nuorillemme hienoja kouluja omassa kaupungissamme!

Jo tätä vuotta varten varattiin lisämäärärahaa kahdenkymmenen henkilön palkkaamiseen koulutukseen, jotta kouluissa olisi riittävästi aikuisia käytettävissä oppilaillemme. Se on määräraha, joka on jäljellä vuoden 2024 budjettiehdotuksessa.

Paraisten kaupungissa panostamme todella siihen, että lapsillamme ja nuorillamme on hyvä olla!

Bravan vieressä rakennetaan myös se, mikä kulkee työnimellä PIUG2, monitoimihalli, jonka tilat ovat käytettävissä urheiluun ja kulttuuriin, mutta toivottavasti myös monenlaisiin muihin tapahtumiin, ei vähiten elinkeinoelämän tarpeisiin.

Paraisten kaupungissa laaditaan parhaillaan kulttuurihyvinvointisuunnitelmaa.

Haluan tässä vaiheessa kiittää kaikkia yhdistyksiä, seuroja ja järjestöjä – ei ketään mainittu eikä ketään unohdettu – jotka tekevät niin äärettömän arvokasta työtä kaikille ikäryhmille erilaisin painotuksin.

Kaupungin hyvinvointikertomuksen osana on erillinen hyvinvointisuunnitelma lapsille ja nuorille sekä ikäpoliittinen ohjelma. Haluamme, että kaikilla on hyvä olla kaupungissamme!

—–

Vaikka meillä ihmisillä on taipumus liioitella niiden tapahtumien merkitystä, joita koemme juuri nyt, on sosiaali- ja terveydenhuollon siirtäminen Varha-hyvinvointialueelle luultavasti yksi suurimmista muutoksista kunnille viimeisten, no, sadankuuden vuoden aikana.

Vaikka sekä virkamiehet että luottamushenkilöt ovat tehneet kovasti töitä saadakseen organisaation toimimaan ja talouden pysymään tasapainossa koen, että meillä kuntalaisilla on ollut pääsy sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin aivan kuten edellisenä vuonna, jolloin se oli kunta, joka tuotti palvelun.

Paraisten kaupungissa tehtiin panostuksia ENNEN siirtymistä, jotta hyvinvointialue voisi ottaa haltuunsa hyvin toimivan toiminnan, ja niin näyttää myös tapahtuneen. Kunnalla on tehtävä myös jatkossa ennaltaehkäisevän toiminnan ja kuntalaisten hyvinvoinnin suhteen.

Tärkeää on, että meillä kunnassa on jatkossakin aktiivinen vuoropuhelu hyvinvointialueen kanssa ja yritämme yhdessä luoda kaikin tavoin hyvän arjen – meille kaikille.

—–

Hyvinvointialueisiin siirtymisen yhteydessä muuttui myös kaupungin organisaatio sekä virkamiesten, että meidän luottamushenkilöiden osalta.

Tavoitteena oli saada keskityttyä kunnan elinvoimaan ja parhaillaan testaamme myös niin sanottua elinvoimavaliokuntaa, jossa virkamiehet ja luottamushenkilöt yhdessä valmistelevat asioita. Siinä yhteydessä puhutaan paljon kuntien vetovoimasta, siitä, miten saada asukkaita muuttamaan kuntaan.

Vähintään yhtä tärkeää on se, mitä suomeksi kutsutaan pitovoimaksi – miten huolehdimme siitä, että meillä, jotka jo asumme ja toimimme kunnassa, on niin hyvä olla, että haluamme pysyä täällä. Ei sillä sanottu, että ei saisi muuttaa pois – pitää lähteä pois, jotta voi palata takaisin.

Mutta toivottavasti meitä on monia, jotka ajattelevat, että Parainen ei ole aina ollut kotikaupunkini, mutta Parainen on aina kotini.

—–

Vuoden kuluttua myös työllisyyspalvelut siirtyvät kunnan vastuulle, vaikka Parainen järjestääkin palvelun käytännössä yhdessä suurimman osan maakunnan kunnista Turun kaupungin johdolla.

Tavoitteena on vahvistaa olemassa olevaa palvelua, kuten yritysneuvontaa, tukea nuorille työnhakijoille sekä kotouttamispalveluja, ja samalla kehittää uusia palvelumuotoja.

Reformin seurauksena meillä kunnassa on suurempi mahdollisuus vaikuttaa siihen, että ihmiset löytävät työtä ja että yritykset löytävät työvoimaa. Ennen kaikkea toivon, että eri toimijat löytävät toisensa ja lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön ja että ihminen kohtaa ihmisen lopulta.

Rakkaat ystävät. Suomi on kotimme.

Haluan tänään kiittää kaikkia teitä, jotka olette tehneet Suomesta sen, mitä se on tänään, sekä siitä, että Paraisten kaupunki ja me kaikki olemme voineet tulla siksi, mitä olemme tänään.

Kaikille teille, jotka olette nyt elämänne tai uranne alussa Suomessa, haluan toivottaa onnea! Tänään haluan toivottaa meille kaikille hyvää itsenäisyyspäivää ja toivon, että Suomi säilyy ikuisesti itsenäisenä, vapaana, kauniina ja ennen kaikkea onnellisena maana.

Eläköön Suomi!

Jätä kommentti