fbpx

Vastuullinen metsänhoito ei ole ristiriidassa vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen kanssa

Kirjoitus ÅU, PK 2.3.

 

Suomi on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuonna 2035 ja siitä tavoitteesta on pidettävä kiinni. Koska emme voi vähentää päästöjämme nollaan, vähentämättä jääneet päästöt on kompensoitava hiilinieluilla.

Metsä on suurin hiilinielumme ja välttämätön tavoitteen saavuttamiseksi. Kun metsä kasvaa, hiiltä sitoutuu fotosynteesin kautta kasveihin. Mitä enemmän metsä kasvaa, sitä suurempi hiilinielu.

Tästä huolimatta metsänhoito ja hiilinielut asetetaan usein vastakkain, ikään kuin kyseessä olisi joko, tai.

Vastuullisessa metsänhoidossa kasvun ja korjuun välillä on tasapaino. Metsänhoidon keskeinen tavoite on metsän mahdollisimman nopea uudistaminen hakkuun jälkeen.

Metsä pitää nähdä puilta: Talousmetsä kasvaa 70–100 vuotta mikä tarkoittaa, että vuosittain noin prosentti metsästä uudistetaan.

Uudistushakkuun jälkeen kestää 10–20 vuotta ennen kuin taimikko taas sitoo enemmän hiiltä kuin luovuttaa. Sillä kuviolla metsä toimii hiilinieluna seuraavat 60–80 vuotta.

Puhtaasti matemaattisesti: jos metsänomistajalla on 100 kuviota ja uudistaa näistä yhden kuvion vuodessa, 80–90% koko metsäpinta-alasta toimii jatkuvasti hiilinieluna.

Muilla 99 kuviolla kasvaa eri-ikäistä metsää.

Metsien kasvu on joka vuosi ylittänyt hakkuumärät viimeisten 50 vuoden aikana. Suomen metsät ovat siis jatkuvasti toimineet hiilinieluna.

Jos halutaan puhua taloudellisin termein, voidaan sanoa, että pääomaan ei ole koskettu, vaan se on jatkuvasti kasvanut. Hakkuukertymää ei oteta pääomasta, vaan pääoman tuotosta.

Vastuullinen metsänhoito ei ole ristiriidassa hiilinielujen tarpeen kanssa.

Päinvastoin: metsänomistajan tavoite on, että metsä kasvaa ja tuottaa. Mitä enemmän metsä kasvaa, sitä suurempi tuotto.

Ja mitä enemmän metsä kasvaa, sitä suurempi hiilinielu.

—–

Täältä voit lukea lisää metsänhoidosta.

Jätä kommentti