fbpx

Varsinais-Suomessa on vahvaa osaamista lasten ja nuorten tukemisessa – toivoa hyvästä huomisesta siis on

Lapsiin ja nuoriin keskittyvän paneelikeskustelun alustajat professori Liisa Lehtonen ja MSc Saija Westerlund-Cook saivat aikaan paljon vilkasta keskustelua – ja herättivät toivoa.

Varsinais-Suomen pienten lasten sairaanhoito on huipputasoa. Hoidon kohdentamiseksi TYKSissä on erikseen sekä vastasyntyneiden, että lasten tehohoito-osastot. TYKS tekee myös yhteistyötä ja hoitaa mm. HUSin lapsipotilaita. Näin saadaan HUSissa vapautettua tehohoitopaikkoja esim. lasten sydänleikkauksille. TYKS on myös tehnyt yhteistyötä ruotsalaisten sairaaloiden kanssa jo monen vuoden ajan.

Varsinais-Suomessa on pitkään panostettu perheiden tukemiseen lasten terveydenhoidossa. Käytännössä se näkyy esim. käyttöön otettuna avopediatria-mallinna, jossa erikoislääkäri jalkautuu perustasolle. Turun yliopistossa tehdään paljon lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvää huippututkimusta, jonka avulla hoito ja tukimuotoja kehitetään koko ajan.

Lapsuusajan kokemukset kulkevat mukanamme koko elämän: lapsuusajan hyvät kokemukset ovat tärkeitä. Hyvät kokemukset kompensoivat huonoja. Lapsen kehittymisen kannalta myös perheen ulkopuolisten aikuisten merkitys on suuri. Jos lapsella on vähintään kaksi merkityksellistä ja luotettavaa suhdetta perheen ulkopuoliseen aikuiseen, sillä on iso kehitystä tukeva vaikutus.

Paneelissa saimme kuulla myös toivon käsitteestä, ja sen tutkimisesta. Toivon saavuttamiseksi tarvitaan ”suunnistustaitoa” tien löytämiseksi, mutta myös tahtotila, että sen tien voisi kulkea … ja toivon saavuttaa.

Yleisö kävi pitkän keskustelun mm. lasten harrastusten merkityksestä. Erityisesti painotettiin mahdollisuutta harrastuksiin, joihin ei liity kilpailullista tavoitetta. Positiivisena esimerkkinä nostettiin esille mm. Varissuon normaalikoulu, jossa oppilaille on tarjolla lukuisia (ilmaisia ja tuettuja) harrastusmahdollisuuksia, koulussa on lisätty läsnä olevien aikuisten määrää ja siirrytty puhumaan monikielisyydestä maahanmuuttajaviittausten sijaan.

Jätä kommentti