fbpx

Tunnin juna pitää nähdä sadan vuoden perspektiivissä

Tunnin juna on se elämänlanka, joka luo koko Lounais-Suomesta yhtenäisen talous- ja työssäkäyntialueen.

Tunnin junan kannattavuutta ei voida arvioida tuijottamalla vain ratahanketta, vaan hyvinvointi rakentuu siitä, mitä nopean junayhteyden ympärille on mahdollista rakentaa, seuraavat sata vuotta.

Turun ja Salon välille rakennettava kaksoisraide mahdollistaa paikallisliikenteen uudistamisen. Tämäkin kehitys pitää nähdä sadan vuoden horisontilla.

Tunnin juna kasvattaa myös huoltovarmuutta. Tätä voi tarkastella esimerkiksi sairaanhoidon näkökulmasta. Kriisi, joka lamauttaisi yliopistollisen keskussairaalan, tekisi alueen täysin riippuvaiseksi nopeista ja toimivista yhteyksistä

Rantaradan korjaaminen tarkoittaisi paikan ompelemista paikan päälle. Jatkuvat korjaus- ja parannushankkeet haittaisivat käyttöä, eikä valmista tulisi koskaan.

Emme halua, että Varsinais-Suomesta muodostuu liikenteellinen pussinperä. Päinvastoin, Turun pitää olla pääportti Skandinaviaan ja edelleen koko Eurooppaan.

Viime päivinä parjatussa ympäristönäkökulmassa pitäisi myös huomioida kertautuvat ympäristöhyödyt, kuten joukkoliikenteen kehittyminen.

Tunnin juna ohjaa joukkoliikenteen käyttöön, mikä on oikea kehityssuunta. Ohi ovat ajat, kun oli ”komiaa” ajella omalla autolla Helsinkiin.

Päättäjänä pitää katsoa yhteiskunnallista kokonaisuutta, tänään meille, ja tuleville sukupolvilltuleville.

 

Tomas Björkroth, RKP:n V-S piirihallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustajaehdokas, RKP

Ulla Achrén, Maakuntahallituksen jäsen, RKP

Jätä kommentti