fbpx

Vahva luontosuhde kestävän politiikan perustana

Muistan vielä, kuinka lapsuudessani inspiroiduin David Attenboroughn kirjasta. Kirja houkutteli havainnoimaan ja tutkimaan lähiluontoa.

Minulla oli runsas talvilintujen ruokintapaikka kotipihalla ja se houkutteli paikalle myös hiiriä ja myyriä. Mitä lajeja ja kuinka paljon, oli ”tutkimuskysymykseni”, kun pyydystin jyrsijöitä puutarhassa (elävänä, tietenkin). Kymmenvuotiaalle pikkujyrsijöiden lajimäärityksessä, punnituksessa ja äidin kynsilakalla merkitsemisessä (tämä, jotta yksilöt voisi erottaa toisistaan ja laskea, ennen kuin laskin eläimet takaisin pihalle), oli todellisen tutkimuksen tuntua.

Suhde myyriin (ja äitiini) oli sangen konkreettinen siinä kohtaa, kun joku vikkelä jyrsijä pääsi karkuun, sännäten ympäri kotiamme.

Muutama vuosi myöhemmin tein edelleen muita asioita kuin monet muut ikäiseni. Kun kaverit viikonloppuisin kuluttivat aikaa Porin kuuluisalla ”Rännillä”, pakkasimme valokuvaajakaverini Juhan kanssa rinkat ja matkasimme hänen moottoripyörällä Pohjois-Satakunnan laajoille suomaille: Isoneva, Kauhaneva, Kampinkeidas…

Voi olla, että olen jäänyt paitsi osasta pulkkamäkien ja öisen Porin jännittävistä tapahtumista mutta Attenborough, ”myyrätutkimus” ja lukemattomat erilaisten luontoelämysten perässä tekemäni retket syvensivät taatusti luontosuhdettani koko matkalta. Luonto harrastuksena vei lintubongauksen, luontovalokuvauksen, kalastuksen ja metsästyksen kautta minut osallistumaan eräopaskoulutukseen ja ympäristöbiologian filosofian maisteriksi.

Koulutukseni ja luontoharrastukseni ovat antaneet minulle laaja-alaista osaamista ekologisessa kestävyydessä. Työurani, jossa luonnon kestävä hyödyntäminen on ollut punaisena lankana, on tuonut ymmärryksen, että yhteiskunnassamme taloudellinen kestävyys on kaiken muun kestävyyden perusta.

Kun katson kulunutta poliittista vuotta, näen kaksi asiaa, joissa on ollut erityisen mielenkiintoista ja antoisaa saada olla mukana: 1) osallistua osana RKP:n ympäristövaliokuntaa puolueen Itämeri-ohjelman kirjoittamiseen ja 2) toimia Paraisten kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma -työryhmän puheenjohtajana.

Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat laajoja kokonaisuuksia, joiden ratkaiseminen edellyttää yhteistyötä kaikilla, ja varsinkin kansallisella tasolla. Haluan tuoda osaamiseni käyttöön ja osallistua kestävyystyöhön, jotta lapsemme voisivat saada saman luontokokemuksen, johon meillä itsellämme on ollut mahdollisuus lapsena.

Poliittisesta vuodesta 2023 tulee jännittävä. Omalta osaltani päätökseni osallistua eduskuntavaaleihin tekee alkuvuodesta erityisen. Huhtikuun ensimmäinen sunnuntai on vedenjakaja monella tapaa.

Kestävyys tulee olemaan yksi kampanjani kestoteemoista.

Toivotan kaikille hyvää uutta vuotta ja hyvää yhteistyötä kestävän tulevaisuuden luomiseksi.

Ps. Seuraa minua poliitikko-sivullani tai nettisivuillani tomasbjorkroth.com.

Jätä kommentti