fbpx

Tavoitteena parempi maailma

Varsinais-Suomessa toimii yhtiöitä, jotka ovat osa energiatuotannon vihreää siirtymää.

Pääsin tutustumaan Saariston Kaivonporaukseen, joka on erikoistunut puhtaaseen, paikalliseen ja ekologiseen energiamuotoon, maalämpöön. Yhtiön 33 työntekijää poraavat ja asentavat vuosittain maalämmön noin 100 omakotitaloon sekä 10-15 rivi- ja kerrostaloon.

Tänä päivänä maalämpö valitaan noin joka toiseen rakennettavaan omakotitaloon ja osuus on nousussa. Maalämmön kapasiteetti on Suomessa noin tuhatkertainen verrattuna nykyiseen energiatuotantoon (GTK 2018), joten työt eivät lopu alalla, eikä Saariston Kaivonporauksella.

”Jos tilaat maalämmön tänään (tammikuussa) saat kaivon porattua aikaisintaan maalis-huhtikuussa ja lämpöpumpun asennettua, mallista riippuen, huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana”, yhtiön toimitusjohtaja Jimmy Kronberg kertoo.

Yhtiöillä, jotka kehittävät uutta tekniikka ja käytännössä toteuttavat vihreää siirtymää, taloudelliset voitot sijaitsevat tulevaisuudessa. Nousevat energiahinnat ja toimintakulut vaikuttavat tällä hetkellä maalämpötoimialan kannattavuuteen.

Miten valtio ja julkiset toimijat voivat auttaa yrityksiä kasvamaan, samalla uusiutuvaa energiatuotantoa kasvattaen?

Jimmy pitää tärkeänä, että investoinneille löytyy vakuuksia. Alan yrityksillä tulee tietysti olla samat oikeudet polttoaine- ja muihin tukiin, jotka on suunnattu kustannusten nousun hillintään.

”Monessa kunnassa on aloitettu maalämmön tuotanto energian käyttämiseksi kaukolämpöverkossa”, Jimmy toteaa. ”Meidän pitää myös alkaa korvaamaan suora sähkö talojen lämmityksessä, kuten valtio on tukenut öljylämmityksestä luopumista”.

Kehittämistä ja kouluttamista

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki tulee vaatimaan rakennuslupaa maalämmön asentamiseksi. Se, että lupaprosessit ovat joustavia, tulee olemaan kunnille kilpailutekijä.

”Lupaviranomaisen huomio tulisi olla urakoitsijassa. Osaaminen pitäisi varmistaa esimerkiksi sertifioinnin kautta”.

Työvoiman löytäminen on haaste.

”Meille on tärkeää antaa nuorille mahdollisuus. Meidän pitää nostaa ammatillista koulutusta vaativan työn arvostusta! Lämpöpumppujen määrä kasvaa, jolloin esimerkiksi kylmäainehuollon osaajien tarve kasvaa”.

Saariston Kaivonporauksella oppisopimus on osoittautunut toimivaksi tavaksi kouluttaa porareita ja asentajia. Jimmy näkisi mielellään jonkinlaisen porrastuksen palkassa niille, jotka tulevat ilman ennakko-osaamista ammattia oppimaan.

”Koulutustuki yrityksille jotka kouluttavat voisi myös olla vaihtoehto esimerkiksi työttömyystuelle”.

Tästäkin asiasta olemme Jimmyn kanssa samaa mieltä:

Työnteon pitää kannattaa, aina!

Jätä kommentti