fbpx

RKP:n satamaparlamentti: Katse kohdistuu ilmastoon, ympäristöön ja Itämereen

Lauantain kohokohta oli RKP Paraisten paikallisyhdistyksen järjestämä ympäristöseminaari. Agendalla olivat Paraisten kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma ja RKP:n Itämeriohjelma. Olen itse ollut mukana tekemässä molempia ohjelmia, joten tuntui palkitsevalta päästä vetämään seminaaria.

Paraisten kaupungin tekninen päällikkö Jonas Nylund esitteli kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelmaa, jonka tavoitteita ovat hiilineutraali Parainen vuonna 2035 ja puhtaampi Saaristomeri. Ohjelma konkretisoituu muuttuvaan toimenpideohjelmaan, joka tällä hetkellä listaa 34 toimenpidettä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mielestäni ohjelman vahvuuksia ovat dynaamisuus, joka tekee mahdolliseksi reagoida muutoksiin ympäröivässä maailmassa. Ohjelman toteuttamisen haasteita tulee olemaan toimenpideohjelman päivittäminen, joka vaatii puoluerajat ylittävää yhteistyötä muuttuvassa poliittisessa ympäristössä.

Ympäristöseminaarin toinen osa keskittyi RKP:n Itämeriohjelmaan. RKP:n ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Anders Adlercreutz keskittyi puolueen ympäristövaliokunnan toimenpide-ehdotuksiin puhtaamman Itämeren saavuttamiseksi. Otsikkotasolla toimenpiteet on jaoteltu ilmastonmuutoksen torjumiseen, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja kuormituksen vähentämiseen.

Konkretiaa.

Todettakoon, että ohjelma sisältää hyvin paljon faktaa Itämeren ekosysteemistä ja ihmisen vaikutuksista tähän. Voit käydä tutustumassa ohjelmaan täältä: https://sfp.fi/fi/politiikka/paatokset-ja-poliittiset-ohjelmat/itameriohjelma-2022/

On nähtävä toimenpiteiden (yhteis-) vaikutus kaikilla tasoilla, aina yksilön valinnoista kansainvälisiin sopimuksiin. Näen myös (taloudellisten) ohjausmekanismien luomisen monen toimenpiteen toteuttamisen perustana. On myös tärkeää ylläpitää saariston elinvoimaisuus – se on perusedellytys ”elävälle saaristolle”.

Seminaarissa saimme myös kuulla kymmenen kansanedustajaehdokkaan reseptit paremman ilmaston ja puhtaamman Saaristomeren aikaansaamiseksi. RKP on selvästi valmis kantamaan vastuun sekä ilmastosta, että Saaristomerestä tulevalla hallituskaudella.

Iso kiitos kaikille osallistuneille!

Jätä kommentti