fbpx

Päiväkävelyllä tasa-arvotutkijan kanssa

Tänään minulle aukesi mahdollisuus keskustella mm. koulutuksen tasa-arvoa lisäävästä vaikutuksesta yhteiskunnassamme todellisen asiantuntijan kanssa. Elina Penttinen on sukupuolentutkimuksen dosentti, sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman koulutusohjelmajohtaja ja feministisen kansainvälisen politiikan tutkija Helsingin Yliopistolla.

Elina on huolissaan, kun akateemista asiantuntijuutta ja tutkimukseen perustuvaa tietoa populismin nousun myötä vähätellään.

Suomen koulujärjestelmä ja yliopistot ovat iso tasa-arvotekijä yhteiskunnassa.

Nykyään tietoa ja osaamista tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta viedään lukioihin ja yliopistoihin, mutta ammattikoulutus jää liian usein paitsioon.

Vaikka Opetushallitus parhaillaan määrittää elinikäisen oppimisen avaintaitoja ammatilliseen koulutukseen, näiden viemineen kouluihin ja opettaminen opiskelijoille jää käytännössä koulun varaan. Sen näen itse omassa työssänikin, mutten ehkä ole kiinnittänyt juuri koulun vastuuseen riittävästi huomiota.

Elina on myös huolissaan eriarvoisuuden kasvamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa, joka voi myös kaventaa eri yhteiskuntaluokista ja taustoista tulevien nuorten hakeutumista korkeakoulutukseen

Meillä ei ole varaa sulkea koulutuksen portteja keneltäkään. Jos koulutukseen halutaan kannustaa ja tasa-arvoa kasvattaa, koulutuksen tulee olla maksutonta kaikilla asteilla.

Elina haluaa nähdä myös perustutkimuksen resurssien kasvavan. Nopeatahtisessa yhteiskunnassa ei aina ymmärretä tai osata arvioida esim. perustutkimuksen pitkän aikavälin hyötyjä ja tutkimukseen perustuvan tiedon merkitystä päätöksenteossa.

Meillä ei ole varaa vähentää perustutkimuksen resursseja vaan nämä pitää nähdä investointeina, joista kumpuaa innovaatioita, yritystoimintaa mutta ehkä ennen kaikkea myös hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon osallistuvia maailman onnellisimpia ihmisiä.

Jätä kommentti