fbpx

En stark naturrelation som grund för hållbar politik

Jag minns fortfarande hur jag i min barndom inspirerades av en bok av David Attenborough. Boken uppmuntrade till att observera och undersöka naturen i närmiljön.

Jag hade en rätt extensiv matning för vinterfåglar i trädgården och den drog förstås till sig sorkar och möss. Vilka alla arter och hur många, var min ”forskningsfråga” då jag fångade gnagarna (levande, förstås). För en tioåring kändes det som riktig forskning att artbestämma, väga och märka smågnagarna med mammas nagellack för att senare kunna skilja på och räkna individerna, innan jag släppte djuren tillbaka i trädgården.

Relationen till sorkarna (och till min mamma) blev också väldigt konkret, då någon snabbfotad gnagare kom på rymmen och sprang omkring hemma hos oss.

Några år senare gjorde jag fortsättningsvis annat än många andra i min ålder. Då kompisarna fördrev veckosluten längs Björneborgs kända ”Ränni”, packade min fotograferande naturkompis Juha och jag ryggsäckarna och åkte med hans motorcykel till de stora myrmarkerna norr om Björneborg; Isoneva, Kauhaneva, Kampinkeidas…

Kanhända har jag gått miste om spännande händelser i pulkabacken och  missat en del av nattlivet i Björneborg, men Attenborough, ”sorkforskningen” och de oräkneliga färderna efter olika naturupplevelser byggde upp och fördjupade min relation till naturen hela vägen. Naturen som hobby gick via fågelskådning, naturfotografering, fiske och jakt till att gå en utbildning för att bli vildmarksguide och till en filosofie magister-examen i miljöbiologi.

Min utbildning och mitt naturintresse har gett mig ett kunnande i ekologisk hållbarhet. Min arbetskarriär, där hållbart utnyttjande av naturen som resurs har varit den röda tråden, har gett mig en förståelse för att det ändå är den ekonomiska hållbarheten som ligger till grund för all annan hållbarhet i vårt samhälle.

Då jag blickar tillbaka på det gångna politiska året är det två saker jag tänker att har varit speciellt intressanta och givande att få vara med i: dels att tillsammans med SFP:s miljöutskott ta fram ett Östersjöprogram, dels att få agera ordförande för arbetsgruppen som tagit fram ett klimat- och miljöprogram för Pargas stad.

Klimat- och miljöfrågor är stora helheter som kräver samarbete på alla plan, inte minst nationellt, för att kunna lösas. Det är där jag vill ställa mitt kunnande till förfogande och delta i arbetet för en större hållbarhet, så att våra barn skall ha tillgång till den natur vi själv har haft som barn.

Det politiska året 2023 kommer att bli spännande. För egen del är det förstås beslutet att kandidera i riksdagsvalet som gör början av året speciellt. Den första söndagen i april är en vattendelare på många sätt.

Hållbarhet kommer att vara ett genomgående tema i min kampanj.

Med önskan om ett gott nytt år och gott samarbete för en hållbar framtid.

Ps. Följ mig på min politiker-sida och min hemsida tomasbjorkroth.com!

Lämna en kommentar