fbpx

SFP i välfärdsområdesvalet

Insändare i ÅU 16.10.2021

Som en följd av den gigantiska social- och hälsovårdsreformen förrättas det första välfärdsområdesvalet i Finlands historia söndagen den 23.1.2022. I Egentliga Finland väljs ett fullmäktige på 79 ledamöter som skall styra all social- och hälsovård för drygt 480 000 invånare i landskapet.

Tidigare i veckan gick SFP ut med nyheten om valförbund med Samlingspartiet i valet. För SFP:s del är målsättningen att valförbundet ska optimera antalet svenskspråkiga ledamöter som väljs in i fullmäktige. Med ett gott valresultat Har SFP också en god möjlighet att få en ack så viktig styrelsepost.

Det nya välfärdsområdet kommer att kritiskt granska verksamheten inom social- och hälsovårdsväsendet.

Slimmade processer, sammanslagningar och indragningar står för dörren. Det är då vi behöver våra ledamöter som bevakar våra särintressen, det svenska språket i synnerhet men också t ex skärgårdens utmanande geografi.

I alltför många reformer under de senaste årtiondena har svenskan glömts bort eller nedprioriterats. Därför har vi alla en viktig roll redan i detta skede med att informera och upplysa för att även i framtiden ha social- och hälsovård på svenska, Nära Dig.

Conny Granqvist, ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas
Tomas Björkroth, ordförande för SFP:s kommunorganisation i Pargas

Lämna en kommentar