fbpx

Laajennettu oppivelvollisuus – aloite kurssikirjojen kierrättämisestä

Aloite Sivistyslautakunnassa 17.2.2021

Laajennetun oppivelvollisuuden tavoitteena on, että kaikki nuoret suorittaisivat toisen asteen koulutuksen.

Velvoite hakea toisen asteen koulutukseen tuo mukanaan myös ilmaiset opinnot.

Koulutuksen tasa-arvo lisääntyy, kun esim. kirjat ja työvälineet ovat opiskelijoille maksuttomia. Koulutuksen järjestäjien pitää tavalla tai toisella tarjota nämä opiskelijoiden käyttöön 1.8.2021 alkaen.

Paraisilla tämä tarkoittaa ainakin tietokoneiden hankkimista ja jonkinlaisen kurssikirjaston luomista niille lukio-oppilaille, jotka aloittavat opintonsa syyslukukaudella 2021.

Samalla tämä uudistus tarkoittaa, että nykyiset lukio-oppilaat jäävät ns. ”väliinputoajiksi” kurssikirjoineen, kun aiemmin hyvin toiminut kierrätys- ja jälleenmyyntimarkkina katoaa.

Ehdotukseni on, että Paraisten kaupungin sivistysosasto selvittää mahdollisuuden ostaa käytettyjä kurssikirjoja nykyisiltä oppilailta edelleen lukioissa käytettäväksi.

Ymmärrän hyvin, että ehdotuksellani ei saavutettane suurta säästöä kaupungille, mutta haluan perustella ehdotusta sen mahdollisella merkityksellisyydellä esim. vähävaraisille perheille, samalla kun kurssikirjojen kierrättäminen toteuttaisi nykypäivän kierrätystalouden tavoitetta.

Jätä kommentti