fbpx

Paras seuraamani paneelikeskustelu, ever!

Svenska Finlands Folkting stod som arrangör för det i särklass bästa evenemanget [jag deltog i] under tisdagen: Recept för ett framgångsrikt Finland.

Kirsi Heikel fungerade som moderator och drog en lysande paneldiskussion med vd för BrandBastion Jenny Wolfram, grundare av Lightneer Peter Vesterbacka, vd för Fortum Pekka Lundmark och riksdagsledamot Thomas Blomqvist.

Kirsi Heikel drog paneldiskussionen med Jenny Wolfram, Peter Vesterbacka, Pekka Lundmark och Thomas Blomqvist.

Samtliga deltagare hade (utan att veta om varandras svar) listat de tre viktigaste faktorerna för ett framgångsrikt Finland:

Jenny WolframPeter VesterbackaPekka LundmarkThomas Blomqvist
Gör Finland attraktivare

Lättare att anställa

Mindre byråkrati
Attityder

Tänk stort

Kina, tidigare språk-undervisning
Digitalisering

Tro på marknaden

Utbildning
Utbildning

Tro på marknaden

Finlandsbild

En överraskande samstämmig panel som kom med välgrundade motiveringar för sina åsikter. Nyttan av att kunna olika språk och kulturer gör det lättare att etablera sig på andra marknader men också enklare att samarbeta på en global marknad. Panelisterna efterlyste också minskad byråkrati, samt minskande av ”myndighetsinblandning” och subventioner på marknaden (”marknaden borde styras av marknadskrafter”).

Något som vi alla kan – och bör – inverka på är Finlandsbilden. Inte minst bli bättre på att locka och välkomna utländskt kunnande till Finland utan också för att förhindra att vårt kunskapskapital flyttar utomlands.

Konsensus fanns också kring utbildning. Finland hör till de bästa länderna i världen på utbildning men vi borde bli bättre på att lyfta fram och exportera vårt kunnande.

 

Jätä kommentti