fbpx

Kommentar till ”Sniglar i trafiken”

Jag vill komma med några kommentarer till Kim Lunds kolumn ”Sniglar i trafiken” (ÅU 21.7.2017).

Känslomässigt känner jag igen mig själv både i Kim Lunds beskrivning av sina egna känslor i ”trafikproppen” och (tyvärr också) i den beskrivning av det trafikvansinne alldeles för många av oss finländare drivs till enligt Trafikskyddets utredning som Lund också refererar till.

Känslor fördunklar ofta fakta. Lite matematik: Ponera att trafiken löper 60 km/ h hela vägen från S:t Karins/ väg 180 till Nagu färjfäste i stället i stället för 70 km/h (nu räknar vi alltså inte med korsningsområden, Pargas centrum o s v där begränsningen är lägre). På den 31 km långa sträckan blir tidsskillnaden 4,5 minuter, till segelrondellen (14 km) exakt 2 minuter.

Man skall nog vara väldigt tidsoptimistisk för att inte räkna med den marginalen om man är på väg till tåget eller färjan. Åtminstone kan man försöka trösta sig med den matematiken då man sitter fast i ”proppen”.

Samtidigt är många av ”propparna” just de turister vi önskar att skall hämta pengar och sysselsättning till skärgården. Må så vara att de är ”svamphuggare och söndagsåkare”, som Lund kallar dem, men turister och stugboare omsätter 100 miljoner euro och skapar 1 000 årsverken årligen, bara i Pargas.

Det blir inte bättre med att klaga och beklaga sig. Man kan ge feedback och kritisera men då måste man också kunna komma med förslag till hur problemet kunde lösas.

”Problemet” ligger mer i trafikmängden än hos medtrafikanterna; också Skärgårdsvägen behöver utvecklas.

I centrumområdet i Pargas finns flera farliga korsningar som måste förbättras – se till att det arbetet kommer igång. Det finns en plan för en ny väglinje till västra S:t Karins – lobba för att den förverkligas. Det finns en plan för utvecklande av lättrafikleden mellan Pargas och Nagu – se till att den får finansiering.

Ytterligare lösningar som kunde bidra till att trafiken flyter bättre och säkrare mellan S:t Karins och Lillmälö är bredare avtag och accelerationsfiler i korsningarna, egna filer för tung/ långsam trafik på kritiska ställen, rastplatser vid de bästa vyerna. Och så vidare.

Politiker, tjänstemän, media och vi alla behöver tillsammans se till att dessa lösningar blir verklighet, en efter en.

2 svar på ”Kommentar till ”Sniglar i trafiken””

  1. Som förälder vet man ju att tjat, gnäll och skäll bara förvärrar det som är fel. För att inte tala om ironi. Motiverade påpekanden brukar i allmänhet föra framåt såvitt det finns pengar och det borde ju komma in med sommarhästerna fast de inte är ”öronmärkta”

    Svara
  2. Är helt enig, låt dessutom mopparna köra på cykelväg, men med max 30. Korsningen Skolgatan/Skärgårsvägen har debatterats om sin farlighet sedan 60-talet p.g.a. de många olyckstillbud som sker här. Rondell kanske? På sikt en ny 2-filig väg i var riktning, ser det som ett måste. Utrymme längs Skärgårdsvägen för omkörningar av långsamma fordon o.s.v.

    Svara

Lämna en kommentar