fbpx

Keskustan kehittämisestä

Kirjoitus julkaistu PK:ssa 30.3.2017

Ajan myötä kaupunkien keskustat muuttuvat, niin myös Paraisilla. Aikoinaan Vanha Malmi oli kaupungin keskusta, kunnes keskusta siirtyi Kauppiaskadun kulmille. Mikäli keskusta määritellään paikkana, jossa on eniten asiakkaita ja tehdään eniten kauppaa, Reimarin ja S-Marketin alue muodostaa nykyisen keskustan.

Paraisten keskustan kehittämiseksi on monta hienoa suunnitelmaa. Monet haluavat säilyttää ja kehittää Kauppiaskadun alueen ”kaupungin keskustana”. Yksi suunnitelma on ”matkailullisen keskustan” luominen nykyisen vierassataman ympärille. Vielä yhtä päivittäistavarakauppaakin suunnitellaan Reimarin ja S-Marketin lähistölle.

Kannatettavia suunnitelmia kaikki. Silti suunnitelmista usein puhutaan niin, että ne olisivat toisiaan poissulkevia. Miksi emme voi nähdä Paraisilla kolme ”keskustaa”? Yksi päivittäistavarakaupalle, toinen pikkukaupoille, kahviloille ja kuljeskelijoille sekä kolmas veneilijöille ja muille matkailijoille.

Suntti yhdistää näitä kolmea keskittymää luonnollisella tavalla. Myös suureellinen suunnitelma Suntin avaamisesta isommille aluksille kuulostaa jännittävältä, mutta on tuskin toteutettavissa lähiaikoina. Sitä investointia odotellessa on jatkettava suntinrannan kehittämistä niin, että se sitoo yhteen koko alueen vierassatamasta Sollideniin. Ne suunnitelmat joita parhaillaan toteutetaan Keskuspuistossa ovat tärkeä osa tätä kehitystä.

Jos meillä on houkutteleva reitti jalankulkijoille ja pyöräilijöille koko Suntin varrella, tämä itsessään luo liikennettä ”keskustojen” välillä. Myös autoilijat voivat mukavasti liikkua päivittäistavarakauppojen ja muiden palveluiden välillä. ”Nordea-pysäköinti” palvelee niin Kauppiaskatua kuin vierassatamaa, mutta myös niitä jotka haluavat vierailla vaikka kirkossa, Vanhalla Malmilla tai kaivoksen näköalapaikalla.

Näen myös mahdollisuuden suntinrannan reitin jatkokehittämiseen. Kokemus on osoittanut, että rengasreitti koetaan mielenkiintoisempana ja sitä pitkin kulkee useampi matkailija kuin reittiä, jossa pitää palata samaa kautta takaisin (esim. Saariston Rengastie). Minimaalisella investoinnilla suntinrannan reittiä voisi jatkaa vierassatamasta Munkvikenin luontopolun ja Tennbyn kuntoradan kautta Valoniemeen ja edelleen Norrbyn kautta Sollideniin. Tämä rengasreitti palvelisi sekä Sollidenin että vierassataman kävijöitä, puhumattakaan meistä asukkaista.

Yhdistävällä reitillä ja hyvällä yhteistyöllä Paraisten keskustan kaikki osat voisivat kehittyä omalla aikataulullaan ja kukin tahollaan niin, että ne tukevat toinen toisiaan.

Tomas Björkroth, kunnallisvaaliehdokas, RKP

Jätä kommentti