fbpx

Ainutlaatuinen lähiympäristömme on meidän vastuulla

Julkaistu ÅU:ssa 4.3.2017

RKP haluaa kiinnittää meidän kaikkien huomion lähiympäristömme luonnonarvoihin ja sen suojelemiseen.

Elämme keskellä, tai ainakin aivan sen vieressä, Saaristomeren biosfäärialuetta, joka on kansainvälinen kestävän kehityksen mallialue. UNESCON alaisuudessa toimivat biosfäärialueet keskittyvät ihmisen ja luonnon kestävään vuorovaikutukseen.

Ainutlaatuinen Saaristomeren kansallispuistomme muodostaa biosfäärialueen ydinosan. Mistään muualta ei löydy samanlaista suunnatonta saaristoa jossa viime jääkausi ja ihmisen toiminta ovat muokanneet luonnon jota nyt suojellaan ja hoidetaan tavalla, joka heijastaa entisen luonnonvaratalouden vaikutuksia.

Åbo Akademi ja Turun Yliopisto tekevät tutkimusta ja kartoittavat luontoa myös Itämeren pinnan alla. Itämeri on erikoinen murtovesimeremme, jota rehevöitämme ja muutamme nopeammin kuin tutkijat saavat selvyyttä ekologisista suhteista.

On meidän velvollisuutemme huolehtia siitä, että myös lapsemme voivat uida merenlahdissa ja kalastella haukia rakkolevästä.

Monia hyviä asioita tapahtuu aivan lähellä. Paraisten kaupunki on mukana Kalakamut konseptissa, jossa ympäristökysymykset viedään päiväkoteihin. Natur och Miljö r.f. on vastikään perustanut seutukunnassa toimivan luontokoulun jossa lapsia ja nuoria opetetaan saaristoluonnosta.

RKP:n Maj Björk, Conny Granqvist ja Andreas von Bergmann ehdottavat (ÅU 21.2) mm. ympäristöä ja saaristokulttuuria mahdollisiksi teemoiksi lukio-opetuksen yhteistyön kehittämiseksi Paraisilla.

Luonto on lähellä, joskus jopa niin lähellä, että sen nähdäkseen on otettava askel taemmas. Luonnonarvot ja lähiympäristö kuuluvat asioihin joiden eteen RKP ja minä haluamme tehdä töitä tulevaisuuden Paraisilla. Samalla toivon, että tämä on teema, jonka taakse koko uusi kunnallisvaltuusto yhtenäisesti asettuu.

 

Tomas Björkroth, FM, biologi
Kunnallisvaaliehdokas, RKP, Parainen

Jätä kommentti